honlapkészítés

Textile

A Textile egy szöveg alapú leíró nyelv. Egy emberközeli webszöveg generátor, amely főleg a webfejlesztők körében ismert. Segítségével az egyszerű szöveg jól szerkesztett, érvényes HTML-é alakítható. A Textile markup bárki számára könnyedén megtanulható, használata semmilyen előzetes HTML ismeretet nem igényel, és mivel nyelvezete egyszerű, hasonlít a mindennapi szövegekhez, így a webes világban átlagembernek számítók számára is könnyen átlátható.

Kik és miért használják a Textilet?

A Textilet főként blogok, wiki oldalak vagy különböző webes dokumentumok írására használják. Aki egy kicsit is jártas a blogok vagy a wiki világban, tudja, hogy a felhasználók számára alapkövetelmény a gyorsaság és az egyszerűség. Nem valószínű, hogy a blogbejegyzéseket írók vagy wikioldalt szerkesztők mindegyike ismeri a HTML csínyjait-bínyjait, és ha valaki otthonosan is mozog a HTML világában, nem biztos, hogy szívesen pazarolja idejét a HTML tagek monoton pötyögésére. Ezért hasznos számukra egy olyan eszközt biztosítani, amellyel szinte a hétköznapok nyelvén szerkeszthetik a kívánt tartalmat. Egy ilyen eszköz a Textile, amely egyensúyt teremt a HTML erősségei és a gyors és könnyű szerkeszthetőség között. Ha otthonosan mozogsz a a webes világban, felteheted a kérdést, hogy miért éppen a Textile, hiszen ott vannak a különböző WYSIWYG szerkesztők. A következő paragrafusban néhány mondat erejéig kitérek ezeknek a szerkesztőknek a hátrányaira.

Miért ne a WYSIWYG szerkesztők?

A WYSIWYG szerkesztők gyakran nem jelenítenek meg fontos technikai részleteket, például két paragrafus közé ékelt flash videót vagy e-maileket kódóló Javascript kódrészletet. Nehéz ezekkel a szerkesztőkkel a weboldal stílusához igazodni, hiszen még ha sikerül is valahogyan a szerkesztőt az oldal CSS fájljához kötni, az eredmény akkor sem lesz pixelről-pixelre ugyanaz, és a táblázatok, képek még csak rontanak a helyzeten. Problémák adódhatnak validáláskor is, mert lehet, hogy egy fájl bár szerkezetileg helyes, de szemantikailag nem az. Egyes WYSIWYG szerkesztők lassúak, bug-ok sokaságával és ráadásul nem is működnek minden böngészőben.

Néhány Textile implementáció

A Textile eredetileg PHP-ben íródótt, majd később több nyelven is implementálták. Alább található néhány ezek közül: RedCloth – Ruby, Text::Textile – Perl, PyTextile – Python, TextilePHP – PHP, Textile4J – Java, JTextile – Java, Textile-J – Java, PLextile – Java.