honlapkészítés

CDN – Content delivery network

A Content Delivery Network, vagy tömörebb és közismertebb nevén a CDN, az internetes adatközlés egy viszonylag új fogalma, pontosabban szólva egy szolgáltatás az adat-továbbítás megkönnyítése érdekében. Az utóbbi néhány évben kezdett teret hódítani, és mára már szinte nyomon követni sem lehet, annyi CDN szolgáltató jelent meg a piacon. A CDN biztosítja az adatokhoz való gyors hozzáférést, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, lehet az a hely szinte a világ bármelyik pontján.

Kinek és miért ajánlott ez a szolgáltatás?

Főleg azok számára hasznos, akik nagyobb mennyiségű adatot szeretnének rövid idő alatt továbbítani, legyen szó valamilyen webobjektum vagy alkalmazás továbbításáról, valós idejű média streameléséről vagy akár különböző videófájlok be- illetve letöltésről. A nagyobb videós oldalak mindegyike valamilyen CDN szolgáltatást használ, többek között az óriási népszerűségnek örvendő, nemzetközileg elismert YouTube is. És hogy miért? Tekintsünk csak egy egyszerű példát: mondjuk egy amerika webszerveren tárolt képet szeretne megtekinteni három felhasználó. Az egyik az Egyesült Államokból, a másik valamelyik európai országból, a harmadik felhasználó legyen mondjuk afrikai. Szerinted hármuk közül kinek fog a leggyorsabban betöltődni a kép? Egyszerű kérdés, nevetsz magadban, hát természetesen az amerikainak. És ez valóban így is van, ha hagyományos szerveren keresztül történik a kiszolgálás. De teljesen megváltozik a helyzet a CDN használatával. Mert így mindhárom kontinens felhasználója ugyanolyan sebességgel és minőségben tekintheti meg azt a bizonyos képet. Hogy ez hogyan lehetséges? A következőkben részletesebben olvashatsz a CDN működési stratégiájáról.

A CDN működési elve

A CDN egy számítógépes hálózat, amelynek szerverei a világ legfontosabb városaiban vannak elhelyezve. Ezek a csomópontok másolatokat tartalmaznak a továbbítani kívánt adatokról. Így a végfelhasználó számára az adatok nem az eredeti szerverről érkeznek, hanem a hozzá földrajzilag legközelebb eső csomópontról. Így maximalizálódik a kliensek számára a hálózati sávszélesség, és mivel a kliensek nem ugyanazt a központi szervert használják, így elkerülhetőek a szerver-közeli torlódások is.

CDN szolgáltatók

Mint ahogyan már nem sokkal ezelőtt említettem, számos CDN szolgáltató jelent meg az utóbbi 2-3 évben. Ezek közül vannak egyszerűbb, ingyenes szolgáltatások, de vannak olyan cégek is, amelyek jóval komplexebb szolgáltatást nyújtanak pénzbeli juttatás ellenében. A kereskedelmi szolgáltatók mindegyike a továbbított adatmennyiség alapján állapítja meg az árat, általában az egység TerraByte/hónap, de az egységnyi árak szolgáltatónként változnak. Ha úgy döntesz, hogy mégsem szeretnél fizetni a CDN-ért, válaszd valamelyik ingyenes szolgáltatót az alábbiak közül: cloudflare, Coral Content Distribution Network, FreeCast, MediaBlog, PeerCast.

Ha azonban hajlandó vagy anyagiakat fordítani rá, akkor nézzük a legismeretebb és legkeresettebb kereskedelemi szolgáltatókat: Akamai Technologies, Amazon CloudFront, Bitgravity, CacheFly, CDNetworks (PantherExpress), Chinacache, Clook CDN, Cotendo, EdgeCast Networks.

És ez még tényleg csak néhány a több tucatból. A piacvezető ezek közül az Akamai, az internetes tartalmak 25-30 százalékát az ő hálózatán keresztül szállítják. Mi a fejlesztéseink során az Amazon CloudFrontot használjuk, mivel egyszerű, barátságos a felülete, és megfelelő az ár-szolgáltatás aránya.

Az Amazon Cloudfront használatának előnyei

Az Amazon egy a sok tartalomszállító webes szolgáltatást nyújtó cég közül. Alkalmazása, az Amazon Cloudfront integrálható más Amazon webes szolgáltatásokkal, így használatával a webfejlesztők és a különböző vállakozások biztosítani tudják végfelhasználóik számára a kevés késleltetési idejű és nagy adatátviteli sebességgel való kiszolgálását. Az Amazon Cloudfront használatának előnyei: gyors, egyszerű, kompatibilis más Amazon web-szolgáltatásokkal, költség-hatékony, rugalmas, megbízható, globális.